Strippen voor een beter milieu?


Kurken zonnebril

Uniek in het assortiment van WoodLooking zijn de houten zonnebrillen met een laagje kurk. Wij worden erg blij van dit duurzame en milieuvriendelijke materiaal. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan en wat maakt het zo duurzaam?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken groeit kurk niet uit een wijnfles. Kurk is namelijk een product uit de natuur en eigenlijk niets meer of minder dan de schors van de kurkeik. Deze bomen vind je met name in grote kurkbossen rond de Middellandse Zee.

Door de bast van deze boom te strippen wordt de kurk geoogst. De kurkeik kan maar liefst 200 jaar oud worden, waarbij elke 9 jaar geoogst kan worden. Gemiddeld kan een eik in zijn gehele leven 16 keer gestript worden. Waarom niet vaker zul je denken? 200/9 is ruim 22 keer?! Maar ook het kurkbos kent normen en waarden. Onder de 25 jaar wordt niet gestript. Bovendien is de kwaliteit van de kurk pas na 25 jaar fijn genoeg om te kunnen verwerken.

Nu klinkt iedere 9 jaar gedwongen strippen niet gelijk als een onbezorgd en rustig leven voor deze vriendelijke eik. Maar dit proces gaat handmatig en met de grootste precisie, zonder de boom te beschadigden. Hierdoor zal er vanzelf weer een nieuwe laag kurk groeien.  

Bijkomend voordeel is dat wanneer de eik van zijn kurken jasje wordt ontdaan de capaciteit van deze boom om CO2 te absorberen met factor 3 tot 5 toeneemt. Oftewel, strippen voor een beter milieu.

Ben jij door dit verhaal ook zo enthousiast geworden over kurk? Bekijk dan eens onze kurken zonnebrillen